بیماری های التهابی روده نه به علت نوع تغذیه به وجود آمده اند و نه با تغذیه درمان می شوند، تنها رژیم درمانی در کنار درمان پزشکی می تواند به کاهش علایم و بهبود بیمار کمک کند.
این بیماری ها دو مرحله (فاز) دارند: یکی مرحله حاد یا دوران عود بیماری و تشدید علایم و یکی مرحله آرامش که علایم بیماری به حال سکون در آمده و کم می شود.
در فاز حاد بیماری مراعات غذائی بسیار مهم بوده و باید به دقت انجام شود.
در این مرحله باید
1. قهوه و الکل حذف کامل شود.
2. هیچ نوع میوه و سبزی تازه و پخته و خشک شده مصرف نشود (تنها می توان آب میوه و آب سبزی مثل آب سیب و آب هویج صاف شده و خانگی مصرف کرد)
3. سبوس غلات نباید مصرف شود (هیچ نوع نان سبوس دار، ماکارونی سبوس دار، برنج قهوه ای نباید مصرف شود بلکه باید نان سفید بی سبوس، برنج سفید، ماکارونی بی سبوس (فیبر) و سیب زمینی پوست کنده مصرف کرد).
4. هیچ نوع حبوباتی نباید مصرف شود مگر آنکه 24 ساعت خیسانده شده و بعد با دست تمام پوسته های آن ها را جدا کرده و دور بریزید.
5. هیچ نوع آجیل و خشکباری مصرف نشود.
6. گوشت گاو و گوساله و شیر گاو مصرف نشود.
7. غذاهای آبگوشتی و سنگین، و وعده غذایی چرب و حجیم مصرف نشود.
8. مصرف ماست و دوغ ساده (بی سبزی) و غیر اسیدی مفید است که بهتر است ماست از نوع پروبیوتیک تهیه شود.
9. مصرف قرص یا شربت آهن برای شما بد است اگر نیاز به آهن داشتید باید با تجویز پزشک و به صورت تزریقی باشد.
10. در کرون سیگار باید ترک شود، ولی در فاز حاد کولیت اولسراتیو اقدام به ترک سیگار نکنید.
11. در فاز حاد سوربیتول، مانیتول و گزایلیتول که از جمله قندهای الکلی موجود در برخی از آدامس ها و مواد غذائی صنعتی هستند و شکر و قند و پولکی زیاد مصرف نکنید، عسل هم زیاد نخورید.
12. برای کاهش نفخ؛ غذا را با آرامش خورده و هر لقمه را به خوبی بجوید، همراه غذا مایعات نخورید، مایعات را در طی روز و جرعه جرعه میل کنید و نوشابه گاز دار نخورید.
13. غذا را در ظرف آلومینیومی (روحی) نپزید، غذای کنسروی و پر ادویه نخورید.
مهم: با بهبودی وضعیت بیماری به تدریج و کم کم میوه و سبزی پخته می توانید مصرف کنید، حبوبات خوب خیسانده و آب عوض شده و خوب پخته مصرف کنید، و با بهبودی و رفتن در فاز آرامش، می توانید میوه و سبزی خام و کمی خشکبار مصرف کنید. (که بر حسب هر فرد زمان شروع این مواد متفاوت است)
14. غذا را مطبوع و اشتها آور تهیه کرده و از پرهیز نابه جا خودداری کنید، مصرف سیب پخته یا نکتار ( آب میوه + پوره میوه) سیب و گلابی، زردچوبه، دارچین، انار، زنجبیل تازه، روغن زیتون، جگر، تخم مرغ و پنیر و ماهی سرخ نشده، قارچ، روغن کانولا، گردو، بابونه و بالنگ مفید است.
15. در کسانی که دچار تنگی مجرای روده هستند، حتی در فاز آرامش هم نباید سبزی های برگی به مقدار زیاد یا سبوس گندم یا سبوس برنج خالص بخورند.
16. معمولاً میوه های مثل خرمالو، طالبی، کیوی، انجیر نارس، هندوانه و مرکبات و هلو و گیلاس و سبزیهایی مثل پیاز خام و فلفل قرمز به افرادی که دچار بیماری التهابی روده هستند، نمی سازد و بهتر است کمتر مصرف شود (حتی در فاز آرامش)
17. بیمار باید موارد حساسیت غذایی خود را که مکرراً با مصرف آن ها دچار ناراحتی شده، پیدا کرده و از مصرف آن ها پرهیز کند.
18. کاهش استرس و داشتن آرامش روحی، از مهم ترین اصول کنترل بیماری است.
19. داشتن ورزش سبک و منظم روزانه مثل نیم ساعت پیاده روی در هوای آزاد مفید است.
20. غذا را در وعده زیاد و حجم کم بخورید.
21. مصرف مکمل آرژی نین و گلوتامین مفید است (با نظر پزشک یا مشاور تغذیه)
22. مصرف آب و مایعات کافی بسیار مهم است (خصوصا در هنگام تب)
23. سیب زمینی جوانه زده یا سبز شده و پوست بادمجان را مصرف نکنید، ماءالشعیر نخورید.